השפעת ביקור טראמפ באמירויות: ניתוח מעמיק והזדמנויות השקעה
- Fjord Robo Advisor
- 19 במאי
- זמן קריאה 5 דקות

ביקורו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ באיחוד האמירויות במאי 2025 סימן אירוע משמעותי בחיזוק היחסים הכלכליים בין שתי המדינות. ביקור זה, שהיה הראשון שלו במזרח התיכון מאז חזר לבית הלבן , התמקד במידה רבה בקידום שותפויות אסטרטגיות וכלכליות עם מדינות המפרץ. במסגרת הביקור, הוכרזו שורה של הסכמים והשקעות ענק, שנועדו להעמיק את שיתוף הפעולה הכלכלי בין ארה"ב לאמירויות. מאמר זה נועד לבחון את ההשפעה הפוטנציאלית של מהלך זה על שוקי ההון, לזהות סקטורים ותעשיות שירוויחו מההתפתחויות הללו, ולהצביע על מניות ספציפיות שעשויות ליהנות משיפור ברווחיותן.
היקף העסקאות וההשקעות בין ארה"ב לאמירויות
במהלך ביקורו של הנשיא טראמפ באמירויות, הוכרזו עסקאות מסחריות חדשות בהיקף של למעלה מ-200 מיליארד דולר בין שתי המדינות. סכום זה מצביע על העמקה משמעותית של הקשרים הכלכליים ועל פוטנציאל מוגבר לפעילות עסקית דו-צדדית. בנוסף, הביקור האיץ השקעה קודמת של האמירויות בארה"ב בסך 1.4 טריליון דולר. מחויבות פיננסית עצומה זו מדגישה את השותפות הכלכלית האסטרטגית ארוכת הטווח בין ארה"ב לאמירויות, עם דגש מיוחד על סקטורים עתידיים. ההשקעות מתמקדות בעיקר בתחומי טכנולוגיה מתקדמת, בינה מלאכותית (AI), אנרגיה ותעשייה. תחומים אלה מייצגים מנועי צמיחה מרכזיים עבור שתי הכלכלות, וההשקעה המשותפת צפויה להניב תועלות משמעותיות.
השפעה מאקרו-כלכלית על שוקי ההון
ההשקעות בהיקף טריליוני דולרים מצד האמירויות צפויות להגביר את הנזילות בשוקי ההון האמריקאיים. זרימת הון משמעותית זו יכולה לתמוך במחירי החברות ולעודד פעילות השקעות. ההתמקדות בהשקעות ארוכות טווח בתשתיות, טכנולוגיות מתקדמות ואנרגיה יכולה להוביל לצמיחה כלכלית בת קיימא עבור שתי המדינות. השקעות אלה, המכוונות לסקטורים עם פוטנציאל צמיחה גבוה, יכולות ליצור מקומות עבודה חדשים, להגביר את החדשנות ולשפר את התחרותיות הכלכלית.
עסקאות ספציפיות של חברות בולטות
מספר עסקאות ספציפיות של חברות בולטות הודגשו במהלך הביקור. חברת התעופה Etihad Airways התחייבה להשקיע 14.5 מיליארד דולר ברכישת 28 מטוסים מתוצרת בואינג, המונעים על ידי מנועי ג'נרל אלקטריק. עסקה זו צפויה לתמוך בעשרות אלפי מקומות עבודה בארה"ב ולחזק את מעמדן של בואינג וג'נרל אלקטריק בשוק התעופה העולמי. בתחום האנרגיה, חברות כמו אקסון מוביל, אוקסידנטל פטרוליום ו-EOG Resources שותפות עם חברת הנפט הלאומית של אבו דאבי (ADNOC) להרחבת ייצור הנפט והגז בפרויקטים המוערכים בכ-60 מיליארד דולר. שיתוף פעולה זה נועד להוריד את עלויות האנרגיה וליצור מקומות עבודה בשתי המדינות. בנוסף, Emirates Global Aluminum מתכננת להשקיע 4 מיליארד דולר בהקמת מפעל התכת אלומיניום חדש באוקלהומה. פרויקט זה, אחד הראשונים מסוגו בארה"ב מזה עשרות שנים, יגדיל משמעותית את כושר ייצור האלומיניום המקומי ויחזק את שרשרת האספקה של מתכות קריטיות. בתחום הטכנולוגיה, קוואלקום משקיעה במרכז הנדסי גלובלי באבו דאבי, שיתמקד בבינה מלאכותית, מרכזי נתונים וה-IOT.
שיתופי פעולה בתחומי השבבים והמתכות
הסכם חשוב נוסף שנחתם במהלך הביקור מתייחס לרכישת שבבי AI מתקדמים מחברות אמריקאיות על ידי האמירויות. מהלך זה מדגיש את שאיפתה של האמירויות להפוך לשחקן מרכזי בתחום הבינה המלאכותית וצפוי להגביר משמעותית את הכנסותיהן של חברות אמריקאיות מובילות בתחום השבבים כמו Nvidia ו-AMD. כמו כן, קיים דגש על שיתופי פעולה בתחום האלומיניום ומתכות קריטיות. חברת RTX, לדוגמה, משתפת פעולה עם Emirates Global Aluminum והמועצה האמירתית Tawazun כדי להגביר את ייצור הגליום, רכיב קריטי בתעשיות הביטחון והטכנולוגיה.
הסרת הסנקציות על סוריה והשלכות גיאופוליטיות
במהלך הביקור, ארה"ב גם הסירה את הסנקציות על סוריה. מהלך זה, אף שאינו קשור ישירות ליחסים הכלכליים עם האמירויות, עשוי לפתוח הזדמנויות כלכליות חדשות באזור בטווח הארוך, אם כי הוא טומן בחובו גם סיכונים גיאופוליטיים - עליהם לא נפרט במאמר זה.
חששות ממלחמת סחר גלובלית
יחד עם זאת, ישנם חששות מפני מלחמת סחר גלובלית מתמשכת והשפעת המכסים שהוטלו על ידי ארה"ב, אשר עלולים ליצור תנודתיות בשווקים. מדיניות הסחר של הנשיא טראמפ עלולה להוביל לתגובות נגד ממדינות אחרות ולהגביר את עלויות הסחר, מה שעלול לפגוע בצמיחה הכלכלית הגלובלית.
תגובת שוקי המניות של האמירויות
שוקי המניות של האמירויות, ובראשם בורסת אבו דאבי לניירות ערך (ADX) ובורסת דובאי הפיננסית (DFM), עשויים להגיב בחיוב להגברת ההשקעות ושיתופי הפעולה עם ארה"ב. זרימת הון זר מוגברת וחיזוק הקשרים הכלכליים עם מעצמה עולמית כמו ארה"ב יכולים להגביר את אמון המשקיעים ולתמוך במחירי המניות. מחקרים מצביעים על כך ששוקי המניות של האמירויות וארה"ב מראים סימני אינטגרציה, במיוחד בתקופות של ירידות בשווקים. לכן, התפתחויות חיוביות בכלכלה ובשווקים האמריקאיים עשויות להשפיע באופן חיובי, אם כי אולי מתון יותר, על שוקי המניות של האמירויות בתקופות של צמיחה.
מספר סקטורים ותעשיות צפויים ליהנות באופן משמעותי מחיזוק היחסים הכלכליים בין ארה"ב לאמירויות:
סקטור הטכנולוגיה והבינה המלאכותית: ההשקעה המסיבית של האמירויות בתחום הבינה המלאכותית בארה"ב, המוערכת ב-1.4 טריליון דולר , ממצבת סקטור זה כנהנה העיקרי. הקמת קמפוס AI גדול באבו דאבי צפויה להגביר את הביקוש לתשתיות, חומרה ותוכנה בתחום ה-AI, וסביר להניח שחברות טכנולוגיה אמריקאיות ייהנו מכך. שיתופי הפעולה הקיימים בין חברות אמריקאיות כמו מיקרוסופט לבין חברת G42 האמירתית מעידים על בסיס חזק לשיתוף פעולה והשקעות נוספות בסקטור זה. ההסכמים לרכישת שבבי AI מתקדמים מחברות אמריקאיות כמו Nvidia ו-AMD צפויים להגדיל משמעותית את הכנסותיהן של חברות אלה. האמירויות מתמקדות בגיוון כלכלתן לכיוון הטכנולוגיה , מה שמתיישב עם החוזקות של ארה"ב בסקטור זה ויוצר מערכת יחסים סינרגטית לצמיחה והשקעות.
סקטור האנרגיה (כולל נפט, גז ואנרגיה מתחדשת): השותפויות בין חברות אנרגיה אמריקאיות מובילות כמו אקסון מוביל, אוקסידנטל פטרוליום ו-EOG Resources לבין חברת הנפט הלאומית של אבו דאבי (ADNOC) להרחבת ייצור הנפט והגז מעידות על המשך ההשקעה במקורות אנרגיה מסורתיים ועל פוטנציאל לגידול בהכנסות עבור החברות האמריקאיות המעורבות. ההשקעות של האמירויות בפרויקטים של אנרגיה מתחדשת בארה"ב באמצעות חברות כמו Masdar מדגישות את מחויבותה של האמירויות לאנרגיה נקייה ומספקות הזדמנויות לחברות אמריקאיות בסקטור האנרגיה המתחדשת. העברת נכסי ADNOC בתחום הגז הטבעי לחברה חדשה (XRG) שמטרתה להשקיע משמעותית בגז טבעי אמריקאי מצביעה על ביקוש חזק עתידי לגז טבעי אמריקאי מצד האמירויות. מעמדה של האמירויות כספקית אנרגיה גלובלית מרכזית והשותפויות ארוכות השנים שלה עם חברות אנרגיה אמריקאיות מחזקים את חשיבותו המתמשכת של סקטור האנרגיה ביחסים הכלכליים הבילטראליים.
סקטור התעופה והחלל: ההזמנה של 28 מטוסי בואינג מתוצרת ארה"ב על ידי חברת התעופה Etihad Airways תועיל ישירות לבואינג ולספקיות שלה, כולל ג'נרל אלקטריק (יצרנית המנועים). הזמנות קודמות גדולות של מטוסי בואינג על ידי חברות תעופה אמירתיות כמו Emirates מצביעות על ביקוש עקבי למטוסים מתוצרת ארה"ב מצד חברות התעופה הגדולות של האמירויות, מה שמרמז על הזדמנויות מתמשכות עבור בואינג. שיתופי הפעולה בתחום טכנולוגיית תעופה וחלל מעידים על פוטנציאל לשותפויות נוספות ולהתקדמות טכנולוגית בסקטור זה.
סקטור התעשייה (בדגש על אלומיניום וגליום): ההשקעה של Emirates Global Aluminum בהקמת מפעל התכת אלומיניום חדש באוקלהומה תגדיל את כושר ייצור האלומיניום בארה"ב, תיצור מקומות עבודה ותחזק את שרשרת האספקה של מתכות קלות. השותפות בין RTX, Emirates Global Aluminum והמועצה האמירתית Tawazun להגברת ייצור גליום נועדה להבטיח את אספקת המתכת החיונית הזו לארה"ב עבור תעשיות הביטחון והטכנולוגיה. אף על פי שמכסים על יבוא אלומיניום לארה"ב עלולים להוות אתגר , האמירויות עשויות ליהנות מיתרון תחרותי בשל פטור או שיעור מכס נמוך יותר , מה שעשוי להועיל ל-Emirates Global Aluminum ולתעשיות אמריקאיות קשורות.
סקטור התשתיות ומרכזי הנתונים: ההשקעות בתשתיות מרכזי נתונים לתמיכה בצמיחת הבינה המלאכותית צפויות להגביר את הביקוש לחברות העוסקות בהקמה ותפעול של מרכזים אלה. שיתופי הפעולה בתחום פריסת קישוריות מתקדמת, AI בקצה ופתרונות מחשוב ענן , כמו שיתוף הפעולה בין קוואלקום ל-e& , יניעו את הביקוש לחברות המספקות טכנולוגיות ושירותים אלה. המיזם המשותף בין ADQ ו-Energy Capital Partners (ECP) להרחבת תשתית אנרגיה לתמיכה ביישומי AI ומרכזי נתונים מדגים את הקשר הישיר בין תשתית אנרגיה לצמיחת AI ומרכזי נתונים.
חברות בעלות פוטנציאל לשיפור ברווחיות:
שם החברה | סימבול | נימוקים לרווחיות משופרת |
---|---|---|
בואינג (Boeing) | BA (NYSE) | הזמנה גדולה של מטוסים מ-Etihad Airways, המשך ביקוש ממדינות המפרץ. |
ג'נרל אלקטריק (GE Aerospace) | GE (NYSE) | אספקת מנועים למטוסי Etihad Airways, שותפות ארוכת שנים בתעשיית התעופה. |
אקסון מוביל (ExxonMobil) | XOM (NYSE) | שותפות עם ADNOC להרחבת ייצור נפט וגז, השקעות מוגברות בסקטור האנרגיה. |
אוקסידנטל פטרוליום (Occidental Petroleum) | OXY (NYSE) | כנ"ל |
EOG Resources | EOG (NYSE) | כנ"ל |
קוואלקום (Qualcomm) | QCOM (NASDAQ) | השקעה במרכז הנדסי באבו דאבי, שיתופי פעולה בתחום קישוריות מתקדמת ו-AI. |
Nvidia | NVDA (NASDAQ) | הסכמים לרכישת שבבי AI מתקדמים על ידי האמירויות, ביקוש גובר לטכנולוגיות AI. |
Advanced Micro Devices (AMD) | AMD (NASDAQ) | כנ"ל |
RTX Corporation | RTX (NYSE) | שותפות עם Emirates Global Aluminum להגברת ייצור גליום, ביקוש גובר למתכות קריטיות. |
מסקנות: פוטנציאל לצמיחה והזדמנויות בשוקי ההון
ביקורו של דונלד טראמפ באיחוד האמירויות הערביות במאי 2025 היווה זרז משמעותי לחיזוק היחסים הכלכליים בין שתי המדינות. ההכרזה על עסקאות והשקעות בהיקף עצום, במיוחד בתחומי הטכנולוגיה המתקדמת, הבינה המלאכותית, האנרגיה והתעשייה, צפויה להשפיע באופן חיובי על שוקי ההון, הן בארה"ב והן באמירויות. סקטורים כמו הטכנולוגיה והבינה המלאכותית, האנרגיה (כולל מתחדשת), התעופה והחלל, התעשייה (בדגש על אלומיניום ומתכות קריטיות) והתשתיות צפויים ליהנות מהגברת שיתוף הפעולה הכלכלי.
ניתוח המניות מצביע על מספר חברות אמריקאיות בולטות שעשויות לראות שיפור ברווחיותן כתוצאה מההסכמים וההשקעות החדשים.
יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון את הסיכונים הפוטנציאליים, כולל השפעת מדיניות הסחר הגלובלית והתנודתיות בשווקים. מי ששוקל השקעה צריך לבצע מחקר מעמיק נוסף ולשקול את כלל הגורמים לפני קבלת החלטות. עם זאת, בטווח הארוך, חיזוק היחסים הכלכליים בין ארה"ב לאמירויות טומן בחובו פוטנציאל משמעותי לצמיחה ולהזדמנויות השקעה מעניינות ביותר !
יצירת קשר לפרטים נוספים
אם ברצונך לקבל מידע נוסף על השקעה בחברות אלו באמצעות פקדונות ומוצרי השקעה אחרים, צור איתנו קשר ונשמח לעזור :)
Comments