לקראת סופה של שנת 2019 אשר תיזכר כאחת השנים החזקות בעשור האחרון, העיניים נשואות אל העתיד – שנת 2020 אשר תהיה שנת בחירות בה הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ יתמודד להמשך כהונתו כנשיא ארצות הברית.
שאלה אחת קריטית צריכה לקבל מענה לקראת השנה הלועזית החדשה: מהם סיכוייו של טראמפ להיבחר לכהונה נוספת?
בדקנו נתונים ממערכות בחירות קודמות על מנת לקבל תמונה של מה שעשוי לקרות ב-2020.
מבחינה היסטורית, בחירתו מחדש של נשיא ארה"ב המכהן תלויה בעיקר במצב הכלכלי של המדינה בתקופה שקדמה לבחירות. במהלך המאה האחרונה נבחר נשיא מכהן לכהונה נוספת בכל אחד מהמקרים בהם לא היה מיתון בשנתיים הקודמות למעט מקרה בודד - קלווין קולידג, אשר ניצח למרות המיתון.
מנתוני העבר עולה כי למעט מקרה אחד (בשנת 1924) ובמידה ובשנתיים שקדמו לבחירות הכלכלה לא נכנסה למיתון, הנשיא המכהן נבחר בפעם השנייה לכהונה נוספת. במידה וכן התרחש מיתון בשנתיים שקדמו לבחירות, האמריקאים בחרו לעצמם נשיא חדש.
למה זה משנה? כי למערכות בחירות ולתוצאה שלהן יש השפעה על השווקים!
המגמה העונתית בשנת בחירות מספקת לנו מושג טוב יותר לגבי הדרך בה השוק מגיב בשנה זו.
ניתן להפיק מספר לקחים מהגרף אשר ממצע את המגמתיות במדד ה-S&P500 בכל שנת בחירות החל מ-1948 ועד הבחירות האחרונות בשנת 2016.
בראשון צפוי לנו רבעון ראשון מגמגם במיוחד. זה בהחלט עשוי להסתדר עם העובדה שהשוק נוסק מעלה ברבעון האחרון של 2019 ויצטרך לעכל את המהלך, בין אם באמצעות זמן ודשדוש או באמצעות תיקון מחירים.
השני, האמרה " Sell In May And Go Away " לא מתיישבת נכון לגבי שנת בחירות. ניתן לראות לפי הגרף כי ברבעון השני של השנה מתחילה היציאה קדימה עם הבשלת המהלך.
השלישי, לפי הנתונים לאחר הבחירות אשר מתרחשות בנובמבר מתחילה נסיקה מעלה לקראת סגירה חזקה של השנה.
עם בואה של שנת הבחירות אנו יכולים לצפות להופעה של לא מעט רטוריקה מקמפיין הבחירות. הנשיא טראמפ עשוי לצייץ (כפי שהוא כבר מרבה לעשות) על הישגיו והשגת היעדים שהוצבו במערכת הקודמת – ובמיוחד בנוגע לביצועים של שוק המניות במהלך כהונתו. הרטוריקה הזאת עשויה לעזור ולספק לו תנופה מסוימת לקראת הבחירות החדשות. קידום הרגשות החיוביים הללו עשוי לעזור למגמה של שנת 2019 להתגבר. מאחר ומשקיעים נוטים להפוך למהוססים וחשדנים יותר לאחר שנים כמו שנת 2019, הם עשויים לפספס פקטורים משמעותיים אשר יעצבו את שנת 2020 – רווחיות משתפרת וההשפעות של שנת הבחירות על השוק ועל הכלכלה. מקרה קלאסי של הטיה מחשבתית שבה החלטות המשקיעים מתקבלות על בסיס העומד מאחוריהן ולא על העומד לפניהם.
Comentarios