top of page

6 סיבות להשקיע דרך 

תעודות סל / ETF

קרנות נאמנות (Mutual Funds) מול תעודות סל (ETFs), מי מנצח בקרב על תיק ההשקעות שלנו? איזו השקעה טובה יותר? אין תשובה ברורה, אבל חשוב לנו להבין את הסיכונים ואת היתרונות של כל כלי השקעה על מנת שנוכל לבחור את ההשקעה הטובה ביותר אשר תתאים לאסטרטגית ההשקעה שלנו. להלן שש סיבות לשקול קנייה ומכירה של תעודת סל במקום קרן נאמנות. 

אם אתם מעוניינים לבנות תמהיל השקעה מפוזר, מבלי לבחור במניות או בנכסים ספציפים,  עומדת בפניכם האופציה להשקיע בתעודות סל (ETFs)  או בקרנות נאמנות (Mutual Funds). ההבדל בין מוצרי השקעה אלו הוא באופן בו מנוהלים הנכסים של אותו המוצר, בצורה "פאסיבית" או "אקטיבית".

בקרן הנאמנות, ישנה מדיניות השקעה המפורטת בתשקיף הקרן, מנהל הקרן משנה את תמהיל ההשקעה כל הזמן על סמך ניסיונו והכרתו. ובוחר בנכסים באופן פעיל במטרה להפיק תשואה עודפת על המדדים. מדיניות ההשקעה ניתנת לשינוי בהודעה מראש למשקיעים. כך לדוגמא, נקנסה לאחרונה חברת הנאמניות מיטב דש ב-500 אלף ש"ח כאשר מנהל הקרן חרג ממדיניות ההשקעה שהוגדרה בתקשיף. מנהל הקרן רשאי לבחור את המניות הספציופיות אך אינו רשאי לחרוג מגבולות התשקיף.

 

בתעודת הסל לעומת זאת הניהול הוא פאסיבי, התעודה מונפקת לפי תשקיף ומטרתה לחשוף את המשקיע לכלל נכסי המדד/ סקטור לפי משקלם היחסי שאותו קבעה הבורסה, כך שהתשואה אמורה להיות צמודה וישירה ככל הניתן למדד אחריו היא עוקבת. תעודת הסל היא מוצר סחיר וניתן לקנות ולמכור אותה בבורסה לפי היצע וביקוש. 

 

 

 

1. הפשטות  - כאשר אתה קונה או מוכר ETF / ת. סל, זה נעשה במחיר אחד עם עסקה אחת קלה של קנייה או מכירה כאשר למוצר יש מחיר סחיר וידוע במהלך שעות המסחר. בקרנות נאמנות המצב מורכב יותר, המניות נסחרות בתוך הקרן בתדירות גבוה כך שלא ניתן לצפות מה יהיה מחיר הסגירה של הקרן ולהסתמך על תנועות מדד הייחוס (הבנצ'מארק)

2. המחיר - שני המוצרים גובים דמי ניהול שנתיים.  ETFs / ת. סל הם חסכוניים יותר מאשר קרנות נאמנות. מאחר שמניות בקרן נאמנות נסחרות באופן פעיל והקרן עצמה מנוהלת באופן פעיל ע"י מנהל הקרן, הן לעיתים דורשות דמי ניהול גבוהים בהרבה מתעודות הסל( כ-1.4% לקרן מנייתית לעומת 0.5% לעומת ת. הסל המקבילה). עם ה- ETF, זוהי עסקה אחת פשוטה. בדיוק כמו רכישת מלאי. בסופו של דבר פרמטר העמלות יכול להשפיע משמעותית על תשואת תיק ההשקעות שלנו. שיטה שקיימת כיום בבתי ההשקעות אשר ברשותם קרנות נאמנות, להציע לכם דמי ניהול מופחתים, או אפילו תיקים ללא דמי ניהול כלל. לכן אל תתפתו להצעה לניהול תיק השקעות ב-0% דמי ניהול, וודאו כי התיק אינו מורכב מקרנות נאמנות "הבית" , שהרי דמי הניהול מגולמים כבר בתוך קרנות נאמנות אלו. והם לרוב יהיו גבוהים יותר מדמי הניהול הממוצעים בענף ניהול התיקים אשר עומדים על כ-1% בשנה.

אל תתפתו לתיקי השקעות ב-0% דמי ניהול, וודאו שלא מדובר בתיקים המורכבים מקרנות נאמנות!

3. הגמישות - עם יותר ויותר תעודות סל חדשות אשר מונפקות מדי יום, למשקיעים יש יותר אפשרויות למקד את אסטרטגיית המסחר שלהם. כמו גם תעודות סל לשורט, תעודות ממונפות, ותעודות מנוטרלות מטבע. ישנם סוגים רבים כל כך של תעודות סל אשר מאפשרות מעקב אחר הביצועים של מדד מסוים או השגת מטרה פיננסית מסוימת. דבר זה פחות  בר השגה עם קרן נאמנות. שכן עבור הקרנות מדובר בניהול אקטיבי ועלויות תפעול גבוהות יותר.

4. הניידות - ETFs אמריקאיות הינן מוצר סחיר בבורסה, כאשר תרצו להחליף את מנהל התיק על ידי חברת השקעות אחרת, עלולים להתעורר סיבוכים עם קרנות הנאמנות. פעמים רבות תאלצו לסגור את הפוזיציה בטרם תוכלו להעביר את התיק לניהולו של מנהל אחר. כמו כן במידה ותרצו להעביר את חשבון ההשקעות שלכם מהבנק לברוקר זר, לא תוכלו להעביר את קרנות הנאמנות. זה יכול להיות כאב ראש גדול למשקיעים, אשר יאלצו לבצע עסקאות לא רצויות בטרם עת. כמו כן חיסול קרנות נאמנות של התיק יכול להגדיל את הסיכון בו בשל הקטנת הפיזור, להגדיל את העמלות, ולגרום למסים מוקדמים על רווחי ההון. עם תעודות סל, המעבר נקי ופשוט בעת החלפת חברות השקעה. הם נחשבים להשקעה ניידת, וזה יתרון נחמד ומשתלם ביותר.

5. הסחירות - תעודת הסל היא מוצר סחיר בעל שערי היצע וביקוש

בדיוק כמו מניות. ניתן לסחור במהלך שעות המסחר. כמו כן המנפיק של התעודה

שהוא גם עושה השוק של התעודה מחויב לספק תמיד ביקושים והיצעים

כך שניתן למכור כל כמות וניתן לקנות כל כמות מהתעודה ולהגיב לשווקים

באותו היום. לעומת זאת, בקרן נאמנות המסחר אינו רציף ,

שערי הפתיחה והסגירה אחידים לכולם הוא ונקבעים בסוף יום המסחר.

6. שקיפות - המשקיעים יודעים בדיוק מה תעודת הסל מחזיקה, יכולים לעקוב אחר

ביצועי המדד ואף אחר סימבול התעודה הציטוטים בבבורסה. המשקיע יכול להגיב לשינויי השוק בזמן אמת.

אז מי מנצח בקרב? 

בסקר שנערך על ידי מאגזין Market Watch  בחודש יוני 2017, אשר בחן מהם מוצרי ההשקעה המומלצים ביותר ע"י יועצים פיננסים ללקוחותיהם. הסקר אשר הוגש באופן מקוון באפריל - מאי 2017 וקיבל 302 תשובות של יועצים פיננסיים מרקע שונה, הסקר בחן נתונים היסטורים משנת 2006 ועד שנת 2017. והראה בצורה ברורה את הצמיחה בפופולריות של תעודות הסל מאז 2006, אז רק 40% מהמשתתפים בסקר ציינו שהם השתמשו או המליצו ETF. אחוז זה גדל ל -44% ב -2008      ל -79% ב -2014 ל -81% ב -2015 ל -83% ב -2016, וכ -88% ב -2017.

על פי המחקר,קיימת מגמה הולכת וגדלה אשר מעודדת את השימוש בתעודות סל, מגמה זו צפויה להמשיך ולגדול גם בשנים הבאות. למעשה, 50% מהיועצים שהשתתפו בסקר אמרו שבכוונתם להמליץ על רכישת תעודות סל במהלך 12 החודשים הקרובים.

80% מהיועצים, ממליצים על קרנות נאמנות; 61% על מניות בודדות;ו- 52% ממליצים על רכישת אג"ח.

לעומת תעודות הסל / ETFs שנמצאות בגידול מתמיד בהמלצות היועצים, קרנות הנאמנות / Mutual Funds , נמצאות במגמה סטטית סביב ה-80% משנת 2006 ועד 2017. אך עדיין מדובר על מוצר החביב על היועצים.

אחוז נמוך של יועצים שנסקרו משתמשים בהשקעות אזוטריות כגון קרנות גידור (9%) וקרנות ריט- REIT לא סחירות(15%). כמו כן, הסקר מצביע על כך שיועצים ממליצים פחות על השקעה במניות בודדות.

על פי הסקר. יותר משליש מהיועצים  (36%) מאמינים כי גישת הניהול המסורתית  הכוללת חלוקה בין אג"ח למניות 60/40 , 80/20, 70/30 . כבר לא תוכל לספק את התשואות להן מצפים המשקיעים בראייה היסטורית. וכי תנאי השוק הנוכחיים יצרו עבור כמעט שליש מהיועצים (27%) קושי ליצור פיזור טוב מספיק יותר עם הקצאת הנכסים הנוכחית.


 

"תעודות הסל הן דרך מצויינת לקבל חשיפה גבוהה לסקטור או נכס עם הוצאה מועטה מאוד"קלי קריין, נשיא ומנכ"ל נאפה ואלי Wealth Managment

החיסרון בתעודות הסל היה מאז ומתמיד עלויות הקנייה והמכירה עליהן , דבר שאינו קיים בקרנות הנאמנות. אך בעקבות שחיקה מתמדת של עלויות הקנייה, ומעבר של סוחרים רבים לברוקרים פרטיים ופעילות ישירה דרך חברי בורסה אמריקאים,

דבר אשר הקפיץ משמעותית את הפופולריות של המוצר בקרב המשקיעים.

לעומת זאת, אחוז נמוך של יועצים שנסקרו משתמשים בהשקעות אזוטריות כגון קרנות גידור (9%) וקרנות ריט- REIT לא סחירות(15%). כמו כן, הסקר מצביע על כך שיועצים ממליצים פחות על השקעה במניות בודדות.

ומה לגבי השקעות אלטרנטיביות?

נראה שיועצים ההשקעות הגדולים בעולם, פחות נוטים להמליץ ללקוחותיהם על השקעות אלטרנטיביות. "רוב היועצים (73%) מקצים לא יותר מ -10% מתיקי הלקוחות להשקעות אלטרנטיביות", נכתב במחקר. "הקצאה קטנה זו עשויה גם להיות הסיבה לכך שרק 8% מהיועצים שוקלים להוסיף חלופות לתיקים בעתיד". השקעות אלטרנטיביות הם אותם נכסים לא סחירים, כגון: פרוייקט נדל"ן, פיתוח כבישים, קרנות גידור וקרנות הון.

אי אפשר להכות את המדד, אז בואו נחקה אותו!

תעודות סל נוצרו מתוך ההבנה כי לא ניתן  להכות את המדד ולהשיג תשואה עודפת לאורך זמן על פני המדדים על כן עדיף לחקות אותם. גם מנהלי קרנות הנאמנות המוכשרים ביותר מתקשים להשיג את תשואה עודפת ולהצדיק את עלויות הניהול היקרות של קרנות הנאמנות. גם המשקיעים הבחינו והפנימו עובדה זו, ועל כן רבים מהם נוהרים  לכיוון תעודות הסל בשנים האחרונות. שהפכו למכשיר ההשקעה הפסיבי המוביל בארץ.

אנחנו בפיורד מתרכזים בהשקעות באמצעות- ETFs , מתוך ראייה שמדובר במכשיר השקעה אשר מייצר גם את הפיזור הנכון עבור כל גודל תיק, וגם חיסכון משמעותי בעלויות ועמלות מסחר. אנו נשמח לספק לך תמהיל השקעה מומלץ ונכון עבורך, לאחר מענה על מספר שאלות חשובות וקריטיות לבחינת רמת הסיכון המתאימה לך.

אז מה היתרונות של תעודות הסל על פני קרנות הנאמנות?

bottom of page